diumenge, 1 de novembre de 2015

TOTS SANTS

Quan parlem de Tots Sants ens endinsem en una festa cristiana que té arrels anteriors al cristianisme en moltes cultures.
Com a festa cristiana Tots Sants fou instituïda al segle VII, quan el papa Bonifaci IV va pensar en una solució pel Panteó romà.
El Panteó era un temple pagà dedicat al déus dels romans, construit per Marc Agripa com a mostra de gratitut per afavorir-lo en les dures batalles que va guanyar contra Marc Antoni i Cleòpatra.
Què es pot fer amb un temple pagà quan ja ningú creu en els seus déus?
Bonifaci IV va prendre una solució eficient i raonable: va decidir purificar-lo  i consagrar-lo en honor a la Verge i a tots els màrtirs cristians.
També va decidir que cada 1 de novembre se celebrés una festa en el seu honor i va concloure que durant aquest dia es fes una missa en honor als morts i un pelegrinatge al cementiri per fer una visita solemne als difunts.
Més tard, la festa s'estengué a tots els sants i Gregori IV en fixà la celebració el primer de novembre.

Al final del segle X li fou agregada, l'endemà, la commemoració dels fidels difunts.
Un segle després, els monjos de l'Cluny van formalitzar l'esdeveniment creant un dia de Commemoració dels Fidels Difunts. Es diu una missa en honor als morts i, després, es fa una visita al cementiri per dur flors als difunts i arreglar una mica la seva tomba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva