divendres, 6 de novembre de 2015

Dia Internacional per a la prevenció de l'explotació del medi ambient en la guerra i els conflictes armats

El 5 de novembre de 2001, l'Assemblea General va declarar que el 6 de novembre de cada any fos el Dia Internacional per a la prevenció de l'explotació del medi ambient en la guerra i els conflictes armats.

Encara que la humanitat sempre ha comptabilitzat les seves víctimes de guerra en termes de soldats i civils morts i ferits, ciutats i mitjans de vida destruïts, amb freqüència el medi ambient ha estat la víctima oblidada. Els pous d'aigua han estat contaminats, els cultius cremats, els boscos talats, els sòls enverinats i els animals sacrificats per obtenir un avantatge militar.

A més, el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) assenyala que en els últims 60 anys almenys el 40% dels conflictes interns han tingut alguna relació amb l'explotació dels recursos naturals, tant per ser considerats de «molt valor», com la fusta, els diamants, l’or, els minerals o el petroli, com per ser escassos, per exemple, la terra fèrtil i l'aigua. Quan es tracta de conflictes relatius als recursos naturals es duplica el risc de recaure en el conflicte.

Les Nacions Unides concedeix gran importància a garantir que l'actuació sobre el medi ambient és part de la prevenció de conflictes, del manteniment de la pau i de les estratègies de consolidació de la pau, perquè no pot haver-hi pau duradora si els recursos naturals que sostenen els mitjans de subsistència i els ecosistemes són destruïts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva