diumenge, 18 d’octubre de 2015

SANT LLUC EVANGELISTA

Lluc  fou deixeble de Pau de Tars i autor de l'Evangeli segons Lluc i dels Fets dels Apòstols, escrits tots dos als voltants de l'any 70. Sabem que no era jueu perque havia nascut a Antioquia de l'Orontes i per que Pau el separa dels circumcisos (Col. 4, 14). De la seva manera d'escriure es nota que és un homed'educació grega. Es pensa que va ser metge de professió. 

Els Fets dels Apòstols és el més llarg i millor redactat escrit del Nou Testament, per la seva elaboració del grec com sols una persona culta i sàvia podria fer en la seva època. Lluc es féu cristià i conegué a Maria en una visita que va fer junt a Pau de Tars. Lluc va fer molts altres viatges junt a Pau de Tars en el seu camí per l'evangelització, pel que se sap Pau no era un home sa i potser necessità de l'ajut de Lluc per fer els seus viatges.
Després de la mort de Pere i Pau, no se sap bé el destí de Lluc, per alguns fou martiritzat per altres morí de vell. El que sí que sabem és que va seguir predicant per les tradicions a Macedònia, Acaia i Galàcia i que suposadament morí a Beòcia o Dalmàcia.
Les seves restes van ser a Tebes, d'on van ser traslladades el 357 a la basílica dels Sants Apòstols de Constantinoble. D'allí van passar a Pàdua (on hi havia una important comunitat d'origen grec) cap al 740-771 amb motiu del moviment iconoclasta, i avui es veneren a la Basílica de Santa Justina. Davant una invasió, el 899, el sepulcre va ser amagat i no es va redescobrir fins al 1117, data des de la qual l'església esdevé lloc de pelegrinatge. En 1354, l'emperador Carles IV va fer traslladar el cap a la Catedral de Sant Vit de Praga, on és encara.

Algunes curiositats:

Una mica de ciència:
El 1992, Hieronimos, metropolità ortodox de Tebes, va demanar al bisbe de Pàdua un fragment de les relíquies del sant, per tal de dipositar-les al que havia estat la seva primera tomba, a Tebes. Arran de la petició, es van examinar les restes per esbrinar si realment eren de Sant Lluc. La recerca va durar de 1998 a 2001. L'anàlisi determinà que les restes materials que acompanyaven el cos (robes, tauletes amb inscripcions, etc.) provenien de la regió mediterrània oriental i podien datar-se al segle IV. Les restes del cos en si es poden datar entre el segle I i el IV i eren d'un home d'uns 75-85 anys, provinent dels pobles originaris de Síria i no d'origen grec. Això, sense poder-ho confirmar, feia versemblant que el cos fos realment de Sant Lluc. El 2000, el bisbe lliurà al metropolità de Tebes una costella de l'esquelet del sant, "la més propera al cor" perquè hi fos venerada.

El símbol de Sant Lluc és el brau
Lluc és un nom llatí que significa "lluminós". 
Es diu Lukas en alemany i suec, Lukáš en xec, Luc en francès, Λουκάς (Loukas) en grec,  Luke en angles, Luca en italià i Лука (Luka) en rus.

Felicitem avui als Lluc, Lucas i Luca de l'escola!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva