dilluns, 28 de setembre de 2015

SUKKOT, QUÈ ÉS AIXÒ?

Sukkot (en hebreu: סֻכּוֹת) o Festa de les Cabanyelles o Festa dels Tabernacles és una de les tres grans festes de pelegrinatge del judaisme. Se celebra una setmana a partir del 15 de tixrí i enguany começa avui.

La paraula sukkot és el plural de sukkà (סֻכּה) que significa cabana o cabanya. La Torà diu als israelites que per Sukkot visquin set dies en cabanes.
La construcció de la sukkà comença després de Yom Kippur al jardí, al balcó o en qualsevol lloc decent a cel obert. La sukkà s'ha de construir seguint regles i proporcions establertes i el sostre n'és l'element més important.

La significació de la Festa de les Cabanyelles és a la vegada històrica i agrícola. La significació històrica prové del suposat èxode del poble hebreu en la seva sortida d'Egipte cap a la Terra Promesa de Canaan. Sukkot recordaria així els 40 anys durant els quals els israelites haguessin de viure en tendes en el desert.
Com a festa agrícola, Sukkot se celebrava com un dia d'acció de gràcies per les collites de tardor, i de forma més general pels dons de la natura per tot l'any.

«De generació en generació celebreu cada any aquesta festa de set dies dedicada al Senyor. Observeu perpètuament aquesta llei per totes les generacions. Celebreu la festa el mes setè: durant set dies heu de viure en cabanes. Vosaltres, els nascuts a Israel, viureu en cabanes, perquè els vostres descendents sàpiguen que vaig fer viure en cabanes els israelites quan els vaig fer sortir d'Egipte. Jo sóc el Senyor, el vostre Déu.»  Levític 23:41-43

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva