Passa al contingut principal

OSTRES! LA SANTA CREU

El començament del curs ens distreu del fet que avui se celebra l'exaltació de la Santa Creu.

La festa ens recorda que Santa Helena, la mare de l'emperador Constantí, va trobar a Jerusalem la creu on Jesús va ser executat. Aquest fet va tenir lloc l'any 320.

Com moltes relíquies la Creu on va morir Jesús va ser desitjada per molts poderosos i va córrer moltes aventures. Per exemple, el rei Cosroas de Pèrsia se la va portar al seu país, i anys després Heracli la va tornar a Jerusalem, a on encara hi és el dia d'avui.

Ah! I a altres llocs, perquè de la creu hi ha escampats alguns trossos: per exemple, aquí a Espanya, a Liébana (Cantabria) al Monestir de Sant Toribi hi ha un fragment


La creu, un instrument de tortura, no va ser adoptat com a símbol dels cristians de bon començament. Tothom la rebutjava, i tots la rebutgem, perquè parla de dolor i a cap persona li agrada patir.

Què simbolitza, doncs? Per què la tenim a la paret de casa o fins i tot la portem com un collaret?

La creu ens recorda que el sofriment no ha desaparegut, ens fa solidaris amb els que pateixen, ens fa créixer i madurar. Tots nosaltres convivim amb el patiment, d'una manera o d'altra. Pot ser conseqüència de la pèrdua d’algú que estimem, d'una malaltia, d'una tasca que hem de fer i no ens agrada... Tantes coses!! Però tot això que ens passa ens fa millorar com a persones.

Un petit conte ens explica bé aquest misteri.


Una vegada hi havia un parell d'ostres que vivien plegades. Un dia una es va queixar: li feia molt de mal la panxa. La seva companya en sentir-la plorar de dolor va dir:

"Quina sort la meva, que estic ben sana i res no em fa mal"

Però un cranc que hi passava li va respondre:

Que n'ets de bleda! No veus que la teva amiga porta a la panxa una perla i que tu estàs tota buida?"

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AVUI ÉS SANTA JUDITH

Si coneixes noies que es diguin Judith, avui és el seu sant. Però també pots felicitar a les  Ivette, Ivetta o Jutta, i fins i tot a les Anada per que són variants del mateix nom.

A més del 7 de setembre hi ha altres dades de celebració per que trobem unes quantes santes i beates dites Judith.

Santa Judit, heroïna de l'Antic Testament.
24 de març, 7 de setembre i 30 de desembre (si ets de l'Església ortodoxa)
Aquesta dona va defensar la llibertat i religió del seu poble contra el general Holofernes que sabia que el poble jueu quan era fidel a Déu, era invencible per la seva unió i valentia (ja aleshores es sabia que dóna molt de poder sobre un ésser humà el·liminar  les seves creences).
Holofernes va assetjar la ciutat per matar els jueus de fam i de set. El sacerdot Ozies  va respondre: "Esperin cinc dies i en aquest termini decidirem què hem de fer".  Davant d'això es va presentar Judith, una vídua jove i bella, i va dir: "Déu ens està provant però no ens …

SANTS ARCÀNGELS (GABRIEL, RAFAEL, MIQUEL)

En les religions jueva, cristiana i islàmica anomenem arcàngels als missatgers de Déu.

La paraula prové del grec archangelos : αρχάγγελος
arch- significa "primer, cap"
i άγγελος, angelos, "missatger"

La paraula hebrea per àngel és מלאך (malakh), que significa missatger.
Els tres arcàngels principals són Miquel, Rafael i Gabriel.

SANT MIQUEL

Sant Miquel Arcàngel (de l'hebreu: מיכאל, Micha'el o Mîkhā’ēl que vol dir: Qui com Déu?) és el cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels. Per als hebreus és el protector d'Israel i patró de la sinagoga, mentre que els cristians el consideren el patró i protector de l'Església universal, acompanyant de les ànimes a l'eternitat i el vencedor del Dimoni. Per aquest fet en art se'l representa com un àngel amb armadura de general romà brandant una espasa o llança davant un drac, un dimoni o altres representacions del mal. Podem trobar aquest arcàngel en nombroses representacions artístiques entre les quals d…

SANTORAL DEL DESEMBRE

1Sant Eloi, bisbe de Noyon (641-660), patró dels qui treballen els metalls.
Sants Edmon Campion i Robert Southwell, preveres, i beats Roger Filcock, Robert Middleton i companys, màrtirs (jesuïtes);
Sant Naüm, profeta (s. VII aC);
Santa Natàlia, màrtir, esposa de sant Adrià.2Sant Silvà, bisbe;
Santa Bibiana, màrtir (s. IV);
Santa Elisa, verge.
Beata Maria-Àngela Astorch (1592-1665),  caputxina, de Barcelona.3Sant Francesc Xavier (1506-1552), prevere jesuïta navarrès, apòstol de l'Índia, patró de les missions i dels turistes.
Sant Cassià, màrtir.
Sant Sofonies, profeta (s. VII aC);
Santa Magina, màrtir4Sant Joan Damascè (s. VII-VIII), prevere de la laura de Sant Sabas i doctor de l'Església.
Santa Bàrbara, màrtir d'Orient, patrona del ram dels carburants i dels artificiers, i també dels miners, invocada contra els llamps.
Sant Bernat, bisbe de Parma, cardenal.
Santa Ada, verge.
Beat Francesc Gàlvez, prevere franciscà i màrtir al Japó, nat a Utiel.5Sant Dalmau o Dalmai (Dalmacio)…