Passa al contingut principal

AVUI ÉS SANTA JUDITH

Si coneixes noies que es diguin Judith, avui és el seu sant. Però també pots felicitar a les  Ivette, Ivetta o Jutta, i fins i tot a les Anada per que són variants del mateix nom.

A més del 7 de setembre hi ha altres dades de celebració per que trobem unes quantes santes i beates dites Judith.

Santa Judit, heroïna de l'Antic Testament.
24 de març, 7 de setembre i 30 de desembre (si ets de l'Església ortodoxa)
Aquesta dona va defensar la llibertat i religió del seu poble contra el general Holofernes que sabia que el poble jueu quan era fidel a Déu, era invencible per la seva unió i valentia (ja aleshores es sabia que dóna molt de poder sobre un ésser humà el·liminar  les seves creences).
Holofernes va assetjar la ciutat per matar els jueus de fam i de set. El sacerdot Ozies  va respondre: "Esperin cinc dies i en aquest termini decidirem què hem de fer". 
Davant d'això es va presentar Judith, una vídua jove i bella, i va dir: "Déu ens està provant però no ens ha abandonat. Aquesta nit sortiré de la ciutat i després Déu farà per la meva mà alguna cosa que ara no els puc explicar ". 
Va demanar fortalesa i benedicció a Déu i va ser recolzada pels caps i sacerdot, que li van dir: "Vés-te'n en pau i que el Senyor et protegeixi i et guiï".
Judith es va posar ben mudada i se'n va anar al campament enemic, dient als sentinelles que fugia  per entrevistar-se amb Holofernes. Aquest la va veure i va caure enamorat davant seu i va manar fer una gran festa en la qual es va emborratxar. Una vegada que es va quedar sol amb ella, Judith el va matar.
Quan això es va saber, els enemics dels jueus es van debilitar i van deixar el setge.  A sota un detall d' un quadre de Caravaggio

Beata Judit de Niederaltaich. Juny 29 i 25 d'octubre (translació de les relíquies).
Va viure al segle XI.
La llegenda diu que era una princesa bretona, que després d'enviudar, va fer un pelegrinatge a Terra Santa, i en tornar va trobar pel camí a la seva cosina Salomé malalta de lepra. Ambdues es van recloure en una ermita amb una cel·la solitària prop de Niederalteich. Allà Judith va cuidar de Salomé mentre es dedicaven a l'oració i la penitència. 
Al segle XII les relíquies de totes dues van ser traslladades a l'església parroquial.

Santa Jutta de Sponheim benedictina.
22 de gener i 22 de desembre.
Va néixer el 1090 en Sponheim i als 16 anys es va recloure en una cel·la solitària prop d'un monestir fundat per Sant Disibodo (8 de setembre). Amb el temps, va passar al monestir, i se li va confiar l'educació de les joves nobles de la regió. Entre les primeres, va tenir com discipula de la gran Santa Hildegarda (17 de setembre). Va morir el 22 desembre 1136 i va ser substituïda com a Mestra per Hildegarda. En 1180 Hildegarda va escriure una biografia de Jutta, on esmenta el seu gran saber i cultura, així com miracles ocorreguts a la tomba.

Beata Judit de Ringelheim, abadessa. 
13 de març.
Va viure al segle XI i va ser germana de Sant Bernward de Hildesheim, bisbe (20 de novembre). Va ser abadessa del monestir de Ringelheim, que va ser fundat per ambdós en 1021. 


Santa Jutta de Sangerhausen, vídua, eremita i mística.
5 i 12 de maig.
Va néixer a Sangerhausen, Turíngia, al voltant de 1220. En 1235 es va casar amb un cortesà del Landgrave de Turingia. De casada va continuar la vida piadosa i caritativa que havia tingut fins llavors. El seu marit va morir en un pelegrinatge a Terra Santa, i llavors la dedicació a Déu va ser plena: Tenia grans estones de pregària i penitències. Feia nombroses obres de caritat, visitava malalts i pobres. Va fundar un hospital per al qual va escriure un important reglament sobre horaris, costums, higiene, normes de salubritat. 
La regla té un parell de curiositats: 
L'hospital seria dirigit per un malalt menys greu, elegit entre tots els malalts. 
Els malalts menys afectats havien d'atendre als més greus i moribunds. 
També va fundar un grup dones per atendre l'hospital. Aquest model de Jutta ho va prendre Santa Isabel d'Hongria (17 de novembre) per als seus hospitals i obres de caritat. 
Se li diu "La pelegrina de Déu", "La germana dels pobres i dels malalts", "La captaire d'amor". 
És patrona de Prússia i de Kulmerland.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SANTS ARCÀNGELS (GABRIEL, RAFAEL, MIQUEL)

En les religions jueva, cristiana i islàmica anomenem arcàngels als missatgers de Déu.

La paraula prové del grec archangelos : αρχάγγελος
arch- significa "primer, cap"
i άγγελος, angelos, "missatger"

La paraula hebrea per àngel és מלאך (malakh), que significa missatger.
Els tres arcàngels principals són Miquel, Rafael i Gabriel.

SANT MIQUEL

Sant Miquel Arcàngel (de l'hebreu: מיכאל, Micha'el o Mîkhā’ēl que vol dir: Qui com Déu?) és el cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels. Per als hebreus és el protector d'Israel i patró de la sinagoga, mentre que els cristians el consideren el patró i protector de l'Església universal, acompanyant de les ànimes a l'eternitat i el vencedor del Dimoni. Per aquest fet en art se'l representa com un àngel amb armadura de general romà brandant una espasa o llança davant un drac, un dimoni o altres representacions del mal. Podem trobar aquest arcàngel en nombroses representacions artístiques entre les quals d…

SANTORAL DEL DESEMBRE

1Sant Eloi, bisbe de Noyon (641-660), patró dels qui treballen els metalls.
Sants Edmon Campion i Robert Southwell, preveres, i beats Roger Filcock, Robert Middleton i companys, màrtirs (jesuïtes);
Sant Naüm, profeta (s. VII aC);
Santa Natàlia, màrtir, esposa de sant Adrià.2Sant Silvà, bisbe;
Santa Bibiana, màrtir (s. IV);
Santa Elisa, verge.
Beata Maria-Àngela Astorch (1592-1665),  caputxina, de Barcelona.3Sant Francesc Xavier (1506-1552), prevere jesuïta navarrès, apòstol de l'Índia, patró de les missions i dels turistes.
Sant Cassià, màrtir.
Sant Sofonies, profeta (s. VII aC);
Santa Magina, màrtir4Sant Joan Damascè (s. VII-VIII), prevere de la laura de Sant Sabas i doctor de l'Església.
Santa Bàrbara, màrtir d'Orient, patrona del ram dels carburants i dels artificiers, i també dels miners, invocada contra els llamps.
Sant Bernat, bisbe de Parma, cardenal.
Santa Ada, verge.
Beat Francesc Gàlvez, prevere franciscà i màrtir al Japó, nat a Utiel.5Sant Dalmau o Dalmai (Dalmacio)…