dimarts, 22 de setembre de 2015

AVUI ÉS SANT MATEU

Sant Mateu  fou un dels Apòstol de Jesús que va escriure un evangeli. el seu nom, en hebreu es מתי/מתתיהו, que significa  "Do de Déu". Mateu era fill d'Alfeu, l'anomenaven Leví i era recaptador d'impostos a Cafarnaüm on cobrava el peatge per Herodes. 
Sabem per l'evangeli de Sant Lluc que Jesus el cridà mentre treballava i li digué: "Segueix-me". Ell  elva seguir, i van celebrar un gran banquet a casa seva en honor de Jesús.
Segons Eusebi de Cesarea, va predicar durant quinze anys a Palestina i després, segons Rufí, se n'anà a Etiòpia on va morir martiritzat però el bisbe de Xipre Epifani I de Constància, diu que Mateu va morir a Hieràpolis de Síria i el que fou martiritzat a Etiòpia fou l'apòstol Maties.

Segons la tradició, la seva sepultura hi és a la Catedral de Sant Mateu de Salern (Campània, Itàlia). La llegenda diu que el seu cos va ser trobat a Capaccio el 954 i portades a Salern; van instal·lar-se a la cripta de la catedral el 1081. La cripta va ser transformada entre el 1600 i el 1616 per Domenico i Giulio Cesare Fontana, en estil barroc.
La seva festa és avui, 21 de setembre segons l'Església Catòlica Romana. però els ortodoxos la celebren el  16 de setembre.
Els artistes representem a Mateu amb un evangeli  i unes balances de pesar or. Com a símbol té un home  o un àngel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva